De uitdaging

Maak de mooiste foto's van je eten met blogster Rebecca Boektje

Door: Ron

Wat voor type ben jij? Maak jij eerst een foto van het prachtige gerecht voor je neus of begin je meteen te eten? Blogger en influencer Rebecca Boektje van Mytravelboektje.com behoort overduidelijk tot het eerste type. Tijdens haar reizen en restaurantbezoeken laat ze talloze gerechten koud worden voor dat ene perfecte plaatje. In het kersthuis geeft ze les in food-tografie.

Say cheese: de beste foodtography camera's

Foodfoto Profiel Bol

De kunst van de food-tografie

Het fotograferen van eten is al zo oud als de mensheid zelf. Strikt genomen is het geen fotografie, maar wat tekenden de eerste holbewoners op grotwanden? Juist! Hun eten. Duizenden jaren later volgden de kunstschilders in de Gouden Eeuw, die met hun realistische stillevens van kazen, fruit en wijn de smaakpapillen prikkelden. Toen verscheen de fotocamera en werd voedselfotografie een kunst op zich. Eentje waar Rebecca Boektje zeer bedreven in is. Voor haar blog MyTravelBoektje reist ze de hele wereld over op zoek naar toffe steden, hotspots, nieuwe plekken én lekkere/mooie gerechten.

Voor iedereen die straks het kerstdiner schitterend op de gevoelige plaat wil leggen, geeft Rebecca je hieronder alvast 7 tips.

Rebecca's tips voor food-tografie

1.

Foodfoto Daglicht

“Zorg voor goed licht. Daglicht is je beste vriend, maar direct zonlicht of geel licht is niet zo ideaal.”

2.

Foodfoto Compositie

“Voordat je je bord of gerecht gaat stileren, denk je eerst na over de opstelling of compositie van je foto. Maak je de foto van boven of ga je juist vanaf de zijkant werken met diepte en achtergronden?”

3.

Foodfoto Contrast

“Zorg voor contrast op het bord. Maak een 'saaie' boterham met pindakaas aantrekkelijker met een paar schijfjes banaan en wat chiazaad en kokosrasp."

4.

Foodfoto Kleur

“Werk met kleur! Neem bijvoorbeeld roze bietenhumus, beleg deze met groene, rijpe avocado en decoreer dit met chiazaad. Simpel, fris en megasmakelijk."

5.

Foodfoto Focus

“Misschien logisch, maar zorg dat het gerecht of het belangrijkste ingrediënt echt het middelpunt is van de foto en dat de scherpte daarop ligt.”

6.

Foodfoto Uitdruipen

“Om de foto extra 'lekker' te maken kun je bijvoorbeeld een gepocheerd ei laten 'uitdruipen' of stroop van een pannenkoek laten druppelen op het bord.”

7.

Foodfoto Accessoires

“Pimp je foto met wat extra’s zoals gedroogde bloemen, mooi bestek, linnen servetten, een plantje of wat kruimels of noten die bij het gerecht horen.”

Pimp je foto

Ron2 Ron
Praat mee

Maak jij foto's van je eten of val jij meteen aan?

Meer kerst inspiratie nodig? Ontdek het bol.com kersthuis