Cadeau-inspiratie

België vs. Nederland: een avondje met de leukste partyspellen voor Kerstmis

Door: Emiel

Kersthuis-presentatoren Dempsey en Grietje gaan samen met twee vrienden de strijd aan in drie hilarische partyspellen: 30 Seconds, Who’s the Dude en Speak Out. Wie gaat er winnen? België of Nederland? En verder in dit blog: doldwaze spellen waarvoor je alleen wat huis-tuin-en-keuken-spullen nodig hebt. 

Raad je rot

30 Seconds Everyday Life

Het populaire raadspel '30 Seconds' is op ieder feestje een hit. Ook voor grote gezelschappen tijdens kerst biedt dit spel eindeloos vermaak. Je vormt een team en probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de begrippen op een kaartje te omschrijven. Voor ieder goed geraden begrip mag je een plekje vooruit op het speelbord. Een worp van de dobbelsteen kan daar nog verandering in brengen. Wie bereikt als eerste het eindpunt?

Opblazen en start!

'Who's the Dude?'

De Dude leidt een luchtig bestaan. Hij is totaal ontspannen en maakt zich niet zo druk. Maar hij maakt wel de meest bizarre dingen mee. In het knotsgekke partyspel 'Who's the Dude?' gebruik je namelijk een levensgrote (150 cm!) opblaasbare Dude om allerlei situaties uit te beelden. Beroepen, films, liedjes en zo voort. Aan de andere spelers de taak om zoveel mogelijk situaties te raden. De speler die na vier rondes de meeste punten heeft, wint het spel. En de Dude? Die is het om 't even...

Wat zeg je?!

Speak Out

In onze video is 'Speak Out' absoluut de druppel. Onze presentatoren en hun vrienden houden het niet meer tijdens het spelen van dit idiote spel. Wat een meligheid. Hoe kan het ook anders als je met een mondstuk in allerlei rare zinnen moet proberen uit te spreken? Eigenlijk is dit spel heel simpel. Mondstuk in, kaart pakken en verstaanbaar blijven zodat anderen je zinnen kunnen ontcijferen. Bij vlagen compleet onmogelijk en dat maak het nu juist zo verschrikkelijk leuk.

De leukste partyspellen op een rij

Er zijn legio partyspellen verkrijgbaar, zoals we zien in de video. Maar wist je dat er ook veel doldwaze spellen zijn waarvoor je alleen wat huis-tuin-en-keuken-spullen nodig hebt? Dit zijn de vijf leukste DIY-spellen!

De geweigame: niet alleen voor ingewijden!

Benodigdheden: 20 ballonnen, 2 panty’s

Actie in de tent! De geweigame is snel, hilarisch en uitdagend. De scheidsrechter verdeelt de aanwezigen in twee groepen. Iedere groep krijgt een panty en 10 ballonnen. 3-2-1, af! Terwijl Run Rudolph Run van Chuck Berry door de speakers knalt, blazen de teams de ballonnen op en stoppen die in de panty. Tot het liedje eindigt, dan is de tijd om. De scheidsrechter wordt nu rechter en beslist wie het mooiste Rudolph-gewei heeft gemaakt. De leden van het verliezende team moeten de rest van de avond om en om met het gewei op hun hoofd rondlopen. Hertstikke leuk, toch?

Wie is de (kerst)man?

Benodigdheden: papier, pennen, een grote pan

Met de studentenklassieker Who is the man? is het altijd lachen, gieren en brullen! Verdeel de aanwezigen onder in 2 of meer teams van minimaal 2 personen. Iedereen schrijft 3 namen op van echte of fictieve personen die iedereen kent. Zoals de Kerstman, André van Duin of Napoleon. Wie is de man in de pan? ‘De graaier’ pakt een briefje uit de pan en moet die persoon omschrijven, de andere teamleden moeten raden. Er zijn 3 rondes met verschillende regels: de geen-hoofdletters-ronde, de altijd hilarische uitbeeld-ronde en de uitdagende één-woord-ronde. Het team dat na drie rondes de meeste namen heeft geraden, wint! De precies uitleg vind je hier. Man, man, man, wat een lol!

Jingle belly! De kerstmannenlimbo

Benodigdheden: een groot shirt, een kussen, een riem

Staat jouw buikje al bol van het vele eten? Maak je borst maar nat, want hij wordt tonnetjerond tijdens de kerstmannenlimbo! Iedere gast doet om de beurt de kerstmanbuik om: een groot shirt met een kussen erin en een riem erom zodat 'ie blijft zitten. Heb je toevallig nog een kerstmuts liggen? Hop, op! Laat twee lieftallige assistenten een kerstlampjessnoer horizontaal houden op heuphoogte. Zet nu je favoriete kerstmuziek op. Of, als je al helemaal klaar bent met kerstmuziek, laat Def Rhymz dan scanderen: ‘Zak maar door, door, door!’ Het uitbuiken voor gevorderden kan nu beginnen! Wie kan er het laagste limbodansen zonder de draad te raken? Jingle belly all the way!

Dit woord leuk! Het woordenboekspel

Benodigdheden: een woordenboek, papier, pennen

Zijn jullie meer van woorden dan van daden? Degene die aan de beurt is, kiest een raar of moeilijk woord uit. Wat denk je bijvoorbeeld van paraskevidekatriafobie, fettuccine of evocatief? Alle spelers schrijven een zo plausibel mogelijke definitie op een briefje, de persoon die aan de beurt is schrijft de definitie uit het woordenboek over. Alle briefjes worden door de woordkiezer voorgelezen, waarna iedereen moet stemmen op een definitie. Het leuke: je krijgt een punt als je de juiste definitie raadt, maar je kunt veel meer punten verdienen als andere mensen voor jouw (waarschijnlijk niet juiste maar dus wel plausibele) definitie kiezen! Hoe het precies werkt, lees je op Wikipedia. To-taal genieten!

Toch liever een 'normaal' gezelschapsspel?

Gifje 1 Emiel
Praat mee

Wat is jouw favoriete kerstspelletje?

Meer kerst inspiratie nodig? Ontdek het bol.com kersthuis