De uitdaging

Piekuur! Alles wat je wilt weten over kerstbomen (versieren)

Door: Emiel

Dennengeur, lichtjes, kerstballen, engelenhaar en dat alles opgetopt met een fiere piek. Een mooie kerstboom is de ultieme sfeermaker! Ontdek hoe jij zorgt voor de allermooiste kerstboom, met de hulp van Emilie en Sabine van Keet Styling. Lukt het hen om in 2 minuten een complete boom te versieren? Bekijk snel de video. Extra: we vroegen kerstblogger Christmaholic naar haar ultieme versiertrucs.

Interieurtips Profiel

Kerstboom versieren? 

3 tipjes van de sluier!

Wil jij graag eens een keer uitpakken met je kerstboom, maar weet je niet waar je moet beginnen? De dames van Keet Styling, die van ons kersthuis een pareltje hebben gemaakt, geven 3 praktische tips!

  1. Denk verder dan alleen maar kerstballen! Er zijn ook leuke figuren en ornamenten te koop. Het leukste is als je elk jaar een paar nieuwe items koopt, die matchen bij wat je al hebt. Zo creëer je een unieke persoonlijke collectie
  2. Wil je een luxe ogende kerstboom? Kies dan voor ballen in ton-sur-ton. Dat is een combinatie van kleuren in dezelfde tint met donkere en lichtere nuances. Resultaat: een royale, warme uitstraling
  3. Doe eens iets anders dan een klassieke piek! Maak van glitterlint een grote strik, zet een kerstmuts op de top of knutsel een leuke kerstster

Meer moois voor in de boom

Kerstboom Versieren Ballen

Kerstboom: terug naar de wortels

De wortels van de kerstboom liggen in een land hier héél, héél ver vandaan. Lang, lang geleden hielden de Germanen in Duitsland een midwinterfeest om te vieren dat de dagen weer langer worden. Daarbij hingen ze hun hutten vol met sparrentakken. Wat een takkenwerk! Omdat de spar zelfs in de winter groen is, was deze boom een symbool van leven. Later nam de katholieke kerk het midwinterfeest over en verbond het aan de geboorte van Jezus. De spar kreeg christelijke versiersels. Appels aan de takken verwezen naar Adam en Eva, en de piek was gericht op de hemel. Via Duitsland is de kerstboomtraditie overgewaaid naar andere landen.

Dennengeur, lichtjes, kerstballen, engelenhaar en dat alles opgetopt met een fiere piek. Een mooie kerstboom is de ultieme sfeermaker! En brengt letterlijk en figuurlijk licht in de duisternis. Ontdek hoe jij zorgt voor de allermooiste kerstboom thuis. Plus: hoe zit het eigenlijk met de traditie van kerstbomen?

Kerstboom: terug naar de wortels

De wortels van de kerstboom liggen in een land hier héél, héél ver vandaan. Lang, lang geleden hielden de Germanen in Duitsland een midwinterfeest om te vieren dat de dagen weer langer worden. Daarbij hingen ze hun hutten vol met sparrentakken. Wat een takkenwerk! Omdat de spar zelfs in de winter groen is, was deze boom een symbool van leven. De katholieke kerk nam het midwinterfeest later over en verbond het aan de geboorte van Jezus. De spar kreeg christelijke versieringen. Appels aan de takken verwezen naar Adam en Eva, en de piek was gericht op de hemel. Via Duitsland is de kerstboomtraditie overgewaaid naar andere landen.

Niet te vroeg pieken

Er zijn natuurlijk geen wetten voor. Maar toch lijken de meeste Nederlanders en Belgen zich aan één duidelijke regel te houden: de kerstboom komt pas in huis als Sinterklaas weer terug is naar Spanje. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) moet de boom het veld weer hebben geruimd. Op veel plekken in de lage landen worden er kerstboomverbrandingen gehouden. Dat stamt af van de nieuwjaarsvuren, die in lang vervlogen tijden de kwade geesten moesten verdrijven. Meer en meer gemeentes verbieden de verbrandingen tegenwoordig. Op zich logisch: het kan gevaarlijk zijn en is behoorlijk slecht voor het milieu.

Van de hak op de dennentak

Speel jij met kerst graag quizjes of Trivial Pursuit? Wie weet heb je nog iets aan deze 3 compleet willekeurige feitjes!

  1. Het is niet helemaal duidelijk waar de traditie vandaan komt, maar sommige Amerikaanse gezinnen hangen een augurk of augurkendennenbal in de boom. Wie 'm als eerste spot van een afstandje, krijgt een cadeautje én de augurk.
  2. 's Werelds grootste ‘kerstboom’? Die staat vlakbij Utrecht. De 366,8 meter hoge Gerbrandyzendmast wordt (bijna) ieder najaar volgehangen met kerstlampen.
  3. De kerstboom bij het Rockefeller Center in New York is waarschijnlijk de allerbekendste kerstboom. De iconische boom, die dit jaar voor de 85e keer wordt gezet, is meestal zo’n 24 meter hoog en telt ongeveer 25.000 lampjes. De spectaculaire openingsshow van 2 uur wordt zelfs live uitgezonden door NBC!

Nog meer versiertrucs

Gifje 1 Emiel
Praat mee

En, dit jaar... Wel of geen piek?

Meer kerst inspiratie nodig? Ontdek het bol.com kersthuis